Op 1 september zette Tom zijn handtekening onder de werkovereenkomst met Metafors. Dat was het begin van de samenwerking met Theo. Als leidinggevende op de afdeling metaalbewerking begeleidt hij Tom bij zijn ontwikkeling als werknemer. Hoe pakt dit traject uit? En wat betekent het voor de betrokkenen? Je leest het in dit artikel.
Even voorstellen
Tom (19 jaar) werkt vijf dagen per week als CNC verspaner. Wat houdt dit werk in? Tom: “De ene dag maak ik vierkante blokjes, de andere dag breng ik gaten en sleuven aan in een product. Op dit moment ben ik bezig met een opdracht voor scharniersluitplaten. Mijn werk is dus heel afwisselend.” Hoewel hij zijn werk leuk vindt om te doen ziet hij het toch vooral als een manier om geld te verdienen. Tom heeft namelijk veel hobby’s. Naast online gamen en tekenen is hij ook graag bezig met radiografische apparatuur en modelbouw. Thuis op de tafel in zijn kamer staat nu het frame van een schip. Dit is een grote klus. Voor dit schip maakt hij bepaalde onderdelen namelijk zelf op maat.
Mens centraal
Voordat hij bij Metafors begon werkte Tom in een vergelijkbare functie bij een ander bedrijf. Daar konden ze hem niet de gewenste begeleiding geven. Toen volgde de indicatie beschut werk. Op uitnodiging van Amfors consulent Tjemme Stegenga maakte Tom kennis met de Amfors Groep. Het eerste gesprek ging over de persoon Tom en welke begeleiding hij nodig heeft. Pas tijdens het tweede gesprek is er over werk gesproken. Toen was ook Theo aanwezig. “Ik was tijdens dat gesprek vooral bezig met het vraagstuk of Tom op de afdeling zou passen. Dus binnen de groep.” Ook dit gesprek pakte positief uit: Tom werd gevraagd of hij een proefperiode wilde werken. Hierna kreeg hij een werkovereenkomst aangeboden.
Kort en bondig
De eerste weken stonden vooral in het teken van elkaar leren kennen. Tom moest zich een nieuwe werkomgeving eigen maken. Bij dit proces was én is ook Metafors medewerker Marcel betrokken. Op een gegeven moment werd duidelijk dat Tom zich niet bewust is van tijd. Hij bleef bijvoorbeeld vaak zitten als de pauze voorbij was. ‘Ga je zo weer aan het werk?’ had niet het gewenste effect. Na een gesprek met Tom’s persoonlijk begeleider kreeg Theo het advies om duidelijk te communiceren. De vraag ‘Ga je zo weer aan het werk?’ werd vervangen door de mededeling ‘Tom, aan het werk.’ Natuurlijk heeft Theo dit eerst met Tom besproken. Tom vindt deze communicatie niet bot, maar kort en bondig. Het helpt hem om zijn werk te kunnen doen.
Naast elkaar
Bovenstaande situatie is kenmerkend voor de verstandhouding tussen Tom en Theo. Zij staan niet tegenover elkaar, maar naast elkaar. Theo: “Ik vind het belangrijk om aansluiting te vinden. Daarom schakelde ik bijvoorbeeld ook Tom’s persoonlijk begeleider in. Sinds ik die tips in de praktijk toepas en merk dat het effect heeft, begrijpen Tom en ik elkaar beter. Onze verstandhouding is veranderd in een vorm van samenwerking. Dit maakt het makkelijker om afspraken met elkaar te maken. Tom krijgt geen afspraken opgelegd; hij denkt mee en draagt ideeën aan.”
Persoonlijke ontwikkeling
Inmiddels zijn we een paar maanden verder. Hoe kijkt Tom hierop terug? “Als het om verspanen gaat, dan heb ik eigenlijk niet zoveel nieuwe dingen geleerd. Wel heb ik geleerd om zelfstandiger te werken. Zo lukt het me steeds beter om op tijd aan iets te beginnen en het dan ook áf te krijgen. Ook leer ik hoe ik beter met mensen kan omgaan. Vroeger was ik vooral zelf aan het woord. Door in te haken op wat anderen zeggen lukt het me steeds beter om een gesprek te voeren.” De volgende stap die Tom wil maken is sneller werken. Hiervoor geeft hij zich nu het rapportcijfer 4. Zijn doel is om hier een ruime voldoende van te maken.
Wisselwerking
Theo knikt instemmend als Tom vertelt over wat hij allemaal heeft geleerd. Hij is best trots op wat zij met elkaar hebben bereikt. “Als we de dag afsluiten en het is duidelijk dat Tom zijn werkzaamheden op tijd en goed heeft gedaan, dan is niet alleen zijn maar ook mijn werkdag geslaagd. Niet alleen omdat je dan kunt zeggen dat onze manier van begeleiden goed uitpakt, maar ook om de impact die het op de andere medewerkers heeft. Tom is namelijk onderdeel van een afdeling waar in totaal 10 mensen werkzaam zijn. Een goede sfeer is belangrijk zodat iedereen zijn werk met plezier kan doen.”