De Amfors Groep is een mensontwikkelbedrijf. Dat betekent dat wij werk bieden aan ruim 900 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij ontwikkelen elke medewerker in en naar het werk dat het beste bij hem of haar past. Met onze artikelen nemen we je mee in het reilen en zeilen bij Amfors. Deze keer gaan we langs bij David Bijleveld. Hij is Praktijkbegeleider bij Metafors, ons bedrijf in metaalbewerking en elektromontage. David werkt hier nu ruim een jaar. Hij heeft een brede achtergrond in de techniek en maakte destijds een bewuste keuze om de overstap naar Metafors te maken.
David heeft net een bijzondere reis achter de rug als wij hem treffen bij Metafors. Hij liep, samen met zijn vrouw, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Een mooie ervaring waar hij interessante mensen heeft ontmoet. Als je met David in gesprek gaat, merk je dat hij veel waarde hecht aan sociale betrokkenheid. Dit was voor hem dan ook dé reden om destijds de overstap te maken naar Metafors. David: “Mijn vorige werk was heel procesmatig. Ik zat in de technische dienstverlening. Dan heb ik het over onderhoud aan gebouw gebonden installaties zoals koeling en verwarming. Het ging vooral over hoe je het meeste rendement krijgt. Ik wilde in mijn werk ook meer ruimte om sociaal betrokken te zijn en daarom maakte ik de overstap naar Metafors. Ik heb nog even overwogen om techniekdocent te worden. Het werken met mensen vind ik leuk, het lesgeven bleek niets voor mij. Nu zijn techniek én mijn wens om meer met mensen te werken, mooi gecombineerd. Ik heb veel geleerd het afgelopen jaar.”
Werken bij een mensontwikkelbedrijf
We vragen aan David wat in zijn werk nu anders is dan hij gewend was en wat hem opviel. “Bij Metafors bestond het eerste half jaar veel uit kennismaking. Vertrouwen in elkaar moet groeien. Techniek is de verbindende factor. Het gevoel van veiligheid en het sturen van gedrag is belangrijk. Veranderingen zijn voor onze medewerkers wat lastiger. Ik wil bijvoorbeeld graag overzicht creëren en daarom schrijf ik alles op een bord. Eerst deed ik dit alleen, want verandering is lastig en de eerste reactie van een medewerker is dan ook: ‘Nee, dat hebben we niet nodig.’ Nu wordt het bord ook gezamenlijk met de medewerkers gebruikt. Verandering kan, maar wel stapje voor stapje. Dat is in het begin wel even wennen. Vaak vraag ik aan een medewerker: ‘Hoe zou jij dit aanpakken?’ Het gaat niet om mij, het gaat erom dat zij fijn kunnen werken. Het welzijn van de mensen die hier werken staat voorop en daarna volgt het werk. Er is trouwens veel kennis en kunde binnen Metafors. Dat zie je, maar dat merk je helemaal als ideeën van klanten omgezet worden in technische tekeningen en wanneer er geadviseerd wordt welke materialen en bewerkingstechnieken het meest geschikt zijn. De medewerkers zijn hierin heel flexibel.”
Geen dag hetzelfde
David vertelt over hoe zijn dag eruitziet bij Metafors: “Dat is heel verschillend, geen dag is hetzelfde. Ik begin wel altijd met een sociaal rondje, om te zien hoe het gaat. Als er een nieuwe klant is, bereid ik dit alvast voor om medewerkers te ontlasten. Verder werk ik natuurlijk samen met de andere praktijkbegeleiders en hebben we overleg. De samenwerking met hen en de unitmanager is prettig. We wisselen ook medewerkers uit als dit nodig is. Dan gaat er bijvoorbeeld iemand van metaal bij elektromontage aan de slag. Hier leren andere medewerkers ook weer van, want deze zijn vaak onder de indruk van de kennis van hun collega. Heel leuk om te zien.”
Meer weten over Metafors? Neem eens een kijkje op onze website.
Wil je ook bij Metafors werken? Bekijk hier onze vacature voor CNC Verspaner.