Bob is KAM-adviseur bij Amfors. KAM staat voor Kwaliteit, Arbo en Milieu. Het is een afwisselende functie, waarvan de adviserende rol met betrekking tot CO2-reductie een onderdeel is. Bob vertelt over de genomen acties en de plannen om de CO2 bij Amfors verder te reduceren. Ook geeft hij tips om thuis energie te besparen.
Al 24 jaar werkt Bob bij Amfors, waar hij verschillende functies had. De werkzaamheden waren steeds gericht op één bedrijfsonderdeel. Hij kreeg de mogelijkheid om aan de slag te gaan als KAM-adviseur. Door deze functie is hij nu bij heel Amfors betrokken. Bob: “Dat vind ik ook het leukste van mijn werk, dat het bedrijfsbreed is. Verder geeft het mij voldoening om een bijdrage te leveren aan de veiligheid van medewerkers op de werkvloer. Of het nu gaat om het adviseren over de juiste houding achter je bureau of het veilig werken met verschillende materialen. Samen met mijn collega Wim bekijk ik hoe de veiligheid gegarandeerd blijft, voordat er met specifieke producten wordt gewerkt.”
Amfors zit goed op koers
Op het gebied van duurzame bedrijfsvoering reduceert Amfors haar energieverbruik en de daaraan gekoppelde uitstoot van CO2. De Amfors Groep is gecertificeerd voor niveau 3 van de prestatieladder en heeft in kaart hoeveel er jaarlijks verbruikt wordt. De CO2-Prestatieladder stimuleert bedrijven om hun eigen CO2-uitstoot en die van de leveranciers te kennen en deze te reduceren. Een ander doel is om de verworven kennis te delen en transparant te maken. Bob: “De CO2-Prestatieladder was een eis in het bestek van de gemeente Amersfoort. We zitten goed op koers en blijven kijken naar mogelijkheden om energie te besparen en CO2 te reduceren. Onze zonnepanelen zijn natuurlijk interessant, zeker in deze tijd van dure energieprijzen. Wat nieuw is bij Amfors zijn de geïsoleerde buizen van onze cv-installatie. Vanuit de cv-ruimte wordt de warmte verdeeld over de verschillende gebouwen. Met isolatie om de buizen voorkom je zoveel mogelijk verspilling van energie.”
Verdere duurzame opties
Bij Amfors wordt gebruikgemaakt van groene stroom. Daardoor is de CO2-uitstoot van elektriciteit, volgens de methodiek van de CO2-Prestatieladder, in één keer teruggebracht naar nul. Desondanks moeten we wel blijven kijken of we het verbruik ervan kunnen verminderen. Dit is belangrijk in het kader van duurzaamheid, een van de speerpunten van onze organisatie. “We maken al gebruik van allerlei duurzame opties, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, LED-verlichting aanwezigheidsmelders en we doen aan afvalscheiding. Waar we verder nog winst kunnen behalen is het controleren van machines. Als een leiding van een compressor voor een schroevendraaier bijvoorbeeld lucht lekt, dan kost dat energie. Verder is rijgedrag in auto’s, zoals rustig optrekken en uit laten rollen bij een stoplicht, een actiepunt. Minder diesel en meer bio-brandstof gebruiken, daar liggen ook nog besparingsmogelijkheden.”
Tips voor thuis
“We betrekken onze medewerkers bij het verduurzamen van onze organisatie, want elke medewerker heeft er een rol in. Regelmatig vestigen we hier aandacht op. Wat mensen zelf nog kunnen doen om energie te besparen thuis en op het werk, is apparaten helemaal uitzetten en niet op stand-by laten staan. Ze denken er vaak niet aan om het beeldscherm van de computer uit te zetten. Veel mensen laten de oplader in het stopcontact zitten, terwijl ze klaar zijn met opladen en er geen apparaat meer aanhangt. Haal stekkers uit apparaten als ze uit zijn, ook dit kost namelijk stroom. Trek een trui of vest aan als je het koud krijgt en zet niet meteen de thermostaat hoger. Controleer de waterdruk in je cv-installatie thuis. Als er lucht in zit, is het rendement veel lager.”
Wil je meer weten, dan volgt hier nog een suggestie van Bob: “Gemeentes geven ook vaak tips om thuis energie te besparen, zoals de gemeente Amersfoort. Hier kun je er meer informatie over vinden.“